Svimlende 54 millioner tonn elektrisk og elektronisk avfall ble kastet på verdensbasis i 2019. Det tilsvarer 7,3 kilo per person. Tallene øker år for år og er størst i rike land, der mange har råd til å skaffe seg flere elektriske og elektroniske hjelpemidler, maskiner og dingser. Nord-Europa er ledende, og nordmenn troner helt på toppen av den dystre statistikken. Returselskapene i Norge samlet inn 138.000 tonn EE-avfall i 2019, noe som tilsvarer 26 kilo per person. 

EE-avfall utgjør stor risiko både for miljø og helse, på grunn av kjemikalier og gifter. Så, hva kan du gjøre for å bedre den uheldige utviklingen?

Vi har samlet noen tips til deg som ønsker å bli mer miljøvennlig.

Før du kjøper, stopp og tenk:

Må jeg ha denne tingen? Dekker den et behov eller et ønske? Vil den lette jobben min eller bedre livskvaliteten? Vil jeg bruke den ofte? Må jeg eie? Eller kan jeg låne eller leie? Hvis jeg skal kjøpe – kan jeg eie den sammen med andre for å øke bruken? Eller leie den ut?

Tar du en tur innom brukthallen på din lokale BIR-gjenvinningsstasjon kan du kanskje være heldig å finne det du trenger der? 

Låne, leie eller eie?

Naboer, venner og familie er gode å alliere seg med både når det gjelder å låne eller eie sammen. Mange borettslag og sameier ser også nytten i å dele på ulike redskaper og maskiner.

Alt fra nettbrett til hageredskaper, elektrisk drill og satellittelefon kan leies. For eksempel gjennom nettsider som Hygglo.no eller Finn.no. På Landås i Bergen planlegger Bærekraftige liv å åpne et Tingotek i Nattlandsveien 81, der alt fra hageredskaper og verktøy til tur- og festutstyr kan lånes. 

Hvis du selv eier noe du sjeldent bruker, kan du kanskje leie eller låne det ut og slik bidra til å øke bruksmengden per ting? Mens det du ikke lenger trenger kan selges til noen andre som har behov.

Velg brukt

Har du bestemt deg for å kjøpe kan du kanskje handle brukt? Mange produkter selges videre så godt som ubrukt eller med mye bruk igjen, gjennom nettsider som Tise, Finn.no, bruktbutikker, ulike lokale sider for kjøp, salg og bytte på Facebook eller i rubrikkannonser.


Du finner mye brukbart i våre brukthaller.

Forleng levetiden

Velger man å kjøpe nytt hjelper det også å velge en kvalitet som gir best mulig varighet, samt mest mulig bruk over lengst mulig tid.

Vedlikehold, riktig bruk og oppbevaring kan også forlenge levetiden.

Reparer om mulig

Blir noe ødelagt er det smart å undersøke om det kan repareres. Ofte kan forhandler svare på dette. Ellers finner du ulike reparatører her.

Kildesorter

Må du kaste: Sørg for å kildesortere på riktig måte. Lever til gjenvinningsstasjon eller forhandler som tar imot. Be om hjelp hvis du er usikker på hvor du skal levere. Bruk gjerne sorteringsguiden vår.

Ta gjerne kontakt med oss om du har flere tips!