- Dette er en fantastisk god nyhet, sier Borghild Lekve, konsernsjef i BIR. - Vi er stolte og glade for prisen, men fremfor alt er jeg glad for at bygget fungerer så godt for oss som hovedkontor for hele BIR og som arbeidsplass for mange BIR-kolleger.

- Vi gleder oss over prisen og synes det er kjekt at prosjektet og bygget, som vi har jobbet med i så mange år, også gjør seg bemerket i bybildet og blir satt pris på for sin egenart, sier BIRs prosjektleder Camilla Tangenes, som har jobbet med byggeprosjektet siden 2014 og leverte på tid og noe under kost i 2023. - Det har vært en krevende, lærerik og gøy reise fra idé til ferdig bygg. Jeg er takknemlig for det flotte laget vi har vært hele veien med så mange kompetente og kreative lagspillere. Takk for pris og godt lagspill!

 

BIRs hovedkontor Lungegårdskaien 42 ble tildelt Eiendomsprisen 2024 under konferansen "Næringseiendom 2024" som ble arrangert i Bergen 18. april. Foto: Thor Brødreskift


Juryens begrunnelse
Juryen, som har bestått av Egil Herman Sjursen, Mette Svanes, Per Kristian Knutsen og Cecilie Andersson, tildelte Eiendomsprisen 2024 til BIRs terminal og kontorbygg på Nygårdstangen."Bygget er det første i et nytt utbyggingsområde som vil strekke seg fra Ado og brannstasjonen mot bystasjonen og Vestlandshuset med gjennomgående høye bygg- under, over og på siden av E39. Med sitt ambisjonsnivå legger BIR-bygget listen for de øvrige byggene i dette nye utviklingsområdet.

BIRs tomt er mildt sagt utfordrende, midt i trafikk-spagettien, med E39 som suser forbi i 3. etasje. Med svingradier for utrykningsbiler, planlagt ny vannkanal og med store VA-rør i grunnen. I tillegg hadde kommunen høye kvalitetskrav til publikumsorientert virksomhet på gateplan.

Juryen ble imponert over de dyktige og løsningsorienterte folkene som har jobbet med prosjektet og hvordan de har klart å smyge et stort bygg inn på en liten, vanskelig tomt. Dette blir bare viktigere og viktigere ettersom vi må fortette og øke kvaliteten på de vanskeligste urbane områdene. De har i tillegg klart på en utmekret måte å kombinere et industrimessig boss-sug-anlegg med et effektivt og innbydende kontorbygg.
Fra gateplan ser man nå at bygget ikke har en eneste bakside, men aktivt henvender seg i alle retninger og inviterer til at området etter hvert skal tilrettelegges for gående. Bygget klarer å bryte ned skalaen og trefasaden, brolegningen og beplantningen myker opp området under broen. Vi tror likevel utegymmen som henvender seg mot trafikkmaskinen og den intense støyen er for de spesielt interesserte.
Innendørs preges de første etasjene av en avansert mottaksterminal for boss-sug anlegget i sentrum som håndterer innsamling, gjenvinning og behandling av husholdningsavfall. Det er heldigitalisert og kan betjenes nesten uten menneskelig innblanding. Når man går trappene, får man et spennende innsyn til terminalen på vei opp til kontoretasjene der det er plass til vel 100 ansatte.

Interiøret er stilrent og stramt med rene flater og en fin naturpalett og med utstrakt bruk av gjenbruk i interiør og møbler.
Kantinen har tribuneplass til det konstante bilracet på veien utenfor, men med lydtette vinduer blir det et samtidstablå som tar pulsen på byen.

Det støyende gateplanet er parert med en generøs takterrasse høyt over trafikken, med fin beplantning og gode sittemuligheter, både for dem som vil slappe av og dem som vil ta et møte eller en jobbeøkt ute i solen.

Prosjektet står ikke tilbake for de flotteste kontorbyggene i byen hva gjelder standard. Dessuten er det Breeam excellent, med avfallshåndtering ‘in house’, lavkarbon hulldekker og energigjenvinning fra bossnettviftene.

Noen ting vil vi helst ha ute av syne og sinn, men BIR-bygget står der med sin lett gjenkjennelige karakter, midt i byens virvar, og trekker magen inn for at E39 skal kunne suse forbi. En litt merkelig skikkelse som ikke vil bli oversett og minner oss på at synlighet og tilgjengelighet til resirkuleringssystemer er viktige i det grønne skiftet.
På veien til et mer sirkulært samfunn gir vi prisen til en av vår tids viktigste katedraler …."

"Eiendomsprisen" ble stiftet i 2005 og er knyttet til Foreningen Næringseiendom sitt årlige, arrangement - seminaret "Næringseiendom" ved Kyte Eiendom AS, Nordea Bank Norge ASA, Stadsporten AS og Advokatfirma Thommessen AS.