Visste du at en av årsakene til matsvinn er at vi er redde for å lage for lite mat? Når vi har gjester lager vi altfor mye mat fordi vi ønsker å være rause. Hver åttende handlepose med mat blir kastet, og i julen kaster vi mer enn ellers.

Siden matproduksjon er svært ressurskrevende, er det mye bedre for miljøet å spise opp maten enn å levere matavfall til avfallsbehandling. Dette gjelder uansett om matrestene går til biogassproduksjon eller energigjenvinning. Ved å tilpasse porsjonene og planlegge innkjøpene, kan vi unngå å kaste spiselig mat. Når hver familie kaster en stor porsjon julemat rett i bosset, betyr det at matavfallet fra en høyblokk tilsvarer et helt julebord. Vi må gjøre noe med unødvendig matkasting og bruke BIRs slagord: Sammen for en god sak!

Porsjonsstørrelser

                              

Kilder: Mattilsynet, Universitetet i Oslo, Helsedirektoratet, matvett.no og matprat.no

Tips:
På matvett.no finner du informasjon om oppbevaring av rester og hvor lenge de holder seg i kjøleskapet.