Når du først har lagt merke til dem, ser du dem overalt – hjemme på frokostbordet og ofte på spannene du kaster avfallet i. For emballasje får du god hjelp til sortering ved å legge merke til merkene.  For annet avfall som ikke er merket må du vurdere materialene, huske på noen unntak og kanskje bruke sorteringsguiden på nett når du er i tvil.

 

Plastemballasje
Plast er ofte den mest utfordrende typen å sortere, da det kan være vanskelig å avgjøre om emballasjen er resirkulerbar bare ved å se på den. Noe plastemballasje består nemlig av laminater eller flere ulike lag, som for eksempel plast kombinert med aluminium, noe som gjør dem uegnet for gjenvinning. Heldigvis kan du i de aller fleste tilfeller nå finne det lilla sorteringsmerket for vite om det skal sorteres som plastemballasje eller ei.

For plastemballasje gjelder ellers to hovedregler verdt å huske på:

  1. Kun emballasje skal sorteres. Plastgjenstander som tannbørster og leker skal kastes som restavfall.
  2. Plasten må være fri for produktrester. Lurer du på hva som er rent nok? Det meste er rent når emballasjen er tom. Unntak er flytende produkter som ketchup og rømme – her bør du skylle emballasjen i kaldt vann til matrestene er borte, slik at den ikke begynner å lukte.

Plastemballasjen kvernes ned og kan smeltes om til nye produkter som plastflasker, rør eller møbler.

Papp, papir og drikkekartong
Det er enkelt å gjenkjenne papp og papir, men noen få unntak har for dårlig kvalitet til å gjenvinnes. Eksempler på dette er pappkrus, eggekartonger og glanset gavepapir. Det må kastes som restavfall. Husk også å fjerne eventuell plast fra papp før du sorterer dette hver for seg.

Gjenvunnet papp og papir blir først sortert i ulike kategorier i vårt sorteringsanlegg, før det sendes til ulike fabrikker som gjenbruker papirfibrene i nye produkter som aviser, pappesker og toalettpapir.

Glass- og metallemballasje
Stort sett finner du sorteringsmerke på etiketten av emballasjen. Andre gjenstander av glass og metall som ikke er emballasje, som vinglass og stekepanner, skal ikke sorteres sammen med emballasje, men må i stedet leveres til en miljøpark. Et lite knust glass kan kastes som restavfall hjemme, men større mengder servise bør leveres til gjenbruk eller miljøpark.

Glass- og metallemballasje sendes til sorteringsanlegg i Fredrikstad, før det smeltes om og blir brukt til å lage nye flasker, bokser og andre metallprodukter.

 

Farlig avfall
Farlig avfall er kjemikalier som kan skade mennesker, dyr eller miljøet. For å identifisere farlig avfall, se etter faresymbolene på emballasjen, som for eksempel flammesymbol på spraybokser. Slike produkter må leveres som farlig avfall for korrekt håndtering.

EE-avfall
EE-avfall inkluderer alt som har gått på strøm eller batteri. Dette skal leveres som elektronikk, enten til en miljøpark eller tilbake til forhandler.

Elektronisk avfall blir demontert, hvor materialer som plast, metall og glass gjenvinnes, mens farlige stoffer håndteres trygt.

 

Matavfall
En enkel tommelfingerregel er at dersom det kan spises, eller er til overs etter vi har spist eller laget mat, så kan det sorteres som matavfall.

Matavfall blir brukt til å lage biogass og biogjødsel. I dag skjer dette på Jæren, og fra neste år skal matavfallet behandler i vårt nye biogassanlegg på Voss.

Restavfall
Resten av det som er igjen når alt annet som kan resirkuleres er sortert ut, er restavfallet. Dette er avfall som ikke hører hjemme i noen av de andre kategoriene og inkluderer ting som brukte tannbørster, bleier, støvsugerposer, gummihansker, skitne engangskluter, Q-tips, og bakepapir.

Restavfall blir sendt til forbrenning i Rådalen, hvor det brukes til å produsere energi til strøm og fjernvarme.

Bruk miljøparkene

Vær obs på at at bosspannet kun skal brukes til restavfall som er lite nok til å puttes i en knytt plastpose. Avfall fra oppussing, flytting og opprydding må leveres til en miljøpark. Her kan tingene bli sortert i ulike kategorier, som brukbare gjenstander, trevirke, metall, gips med mer. Konkrete eksempler inkluderer tapetrester, fliser, ødelagt elektrisk utstyr, stekepanner, kniver, keramikk, porselen, hageavfall, madrasser, samt ødelagte og gjenbrukbare tekstiler.

Din lille innsats gjør stor forskjell

Det er dobbelt så mange mennesker på kloden som for 40 år siden, og vårt forbruk overstiger det jorden klarer å gi oss. Det er derfor viktigere enn noensinne å få flere ressurser tilbake i kretsløpet. Takk for at du bidrar ved å sortere avfallet ditt riktig!